CLOTHING • VINYL • CYCLING

DANDY Dave is toe aan zijn honderdste paar desert boots.

“Dandy” Dave Andriese loopt al vanaf zijn tienerjaren onafgebroken op desert boots.

Beige, donkerbruine, blauwe, zwarte, grijze, groene – letterlijk tientallen paren heeft hij in de loop der jaren versleten van de klassieke suède enkelschoenen met spekzolen. Als hij met zijn bands The Perverts, The Apemen of The Nederbietels in Spanje rondtoerde, kocht hij in elke stad zoveel mogelijk schoenendozen met desert boots. “In Spanje heten die schoenen carapijos; daar worden ze uitsluitend gedragen door studenten en freaks. Voor 1.400 pesetas had je daar in die dagen zo’n paar schoenen, omgerekend in Nederlands geld was dat minder dan 20 gulden. Na zo’n toertje lagen er dan wel zo’n vijftien paar carapijos achter in het bestelbussie tussen de versterkers en gitaarkoffers.”

Dergelijke aantallen waren hard nodig voor Dave, in die jaren nog een fanatieke mod, want de Spaanse exemplaren sleten namelijk wel aanzienlijk sneller dan de veel duurdere Clarks die je in Holland kon kopen.

Sindsdien ontwikkelde Dave dan ook een running gag: “Als ik op vakantie ga, dan pak ik altijd twee paar afgetrapte desert boots van verschillende kleuren in de koffer. Je loopt tijdens uitjes met het gezin immers regelmatig te voetballen of door de bossen of over stranden te rennen met de kinderen. Dan is het zonde om een nieuw paar suède schoenen aan dat soort slijtage bloot te stellen. Aan het einde van de vakantie knoop ik dan de versleten schoenen met de veters aan elkaar en gooi die ter plaatse in de hoogste boom.”.
Zo hangen er al jarenlang in boomtoppen van Zuid-Limburg tot in Toscane, van de Duitse Hunsrück tot op Ibiza oude desert boots van Dandy Dave bungelend de elementen te trotseren.

 

Dat hij in zijn onlangs geopende herenzaak DANDY aan de Botersloot zelf ook desert boots zou gaan verkopen was daarom een vanzelfsprekendheid.

“Ik bewaar goede herinneringen aan het schoenenmerk Paolo Vandini. Op mijn trouwdag droeg ik een paar zeer stijlvolle zwarte Beatle-laarsjes van dat merk. Ik heb daar nog jarenlang plezier van gehad. Dus Paolo Vandini was één van de eerste merken die ik benaderd heb, toen ik met DANDY aan de slag ging. Ze hebben desert boots in de catalogus, dus ik heb daar direct vier grote boxen van over laten komen naar de Botersloot”.

De tijdloze, klassieke suède desert boots zijn in beige en blauw in alle maten te verkrijgen bij DANDY. Hier in de webshop en in de zaak op de Botersloot. Ren je rot!